Vriendinnen

Wanneer een ouder of partner sterft, neem je eigenlijk automatisch de taak op je om de uitvaart te regelen. Je denkt er niet bij na en doet het gewoon. Maar wat nu als je geen familie meer hebt? Wie moet dan je uitvaart regelen?  Pasgeleden maakte ik dit mee in het afscheidshuis.

De mevrouw die werd binnengebracht had geen familie. Haar vriendinnen regelden samen haar uitvaart. Bij leven had mevrouw alles goed geregeld. Een vriendin zou de opdrachtgever zijn. De andere twee vriendinnen zouden helpen met het regelen.

Ik zag haar worstelen met deze positie. Ze wilde sterk zijn, en had haar vriendin beloofd dit te doen. Maar als het dan plotseling zover is, blijkt het toch enorm moeilijk te zijn. Er over praten is een ding, maar het moeten uitvoeren is toch heel anders. Het was ontroerend om te zien dat haar vriendinnen, met hun partners, gezamenlijk keuzes maakten. Opbaren in het afscheidshuis was er daar een van. Het werd de blauwe kamer, dit paste bij hun vriendin.

Met enorm veel respect heb ik gezien hoe ze de uitvaart vormgaven. Mocht het zijn dat ik geen familie meer heb wanneer ik sterf, dan hoop ik vurig dat ik net zulke lieve vriendinnen heb die mijn uitvaart willen regelen…

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.