Van betekenis zijn…

We hebben geluk dat we met alle plaatselijke uitvaartleiders een goede en fijne samenwerking hebben. De lijntjes zijn kort en samen verzorgen we een waardig afscheid.

Soms loopt het anders en vraag ik me af of ik voldoende voor de familie kan betekenen wanneer een uitvaartleider in mijn ogen steken laat vallen. Onlangs belde een uitvaartonderneming van buiten de regio. Toen de overledene in het afscheidshuis kwam, had de familie nog geen uitvaartleider gezien, alleen telefonisch gesproken. De dagen erna bleef het voor de familie onduidelijk wat er allemaal geregeld moest worden en wie dit ging doen. Ik kreeg ook geen contact met de uitvaartleider. Pas na enkele dagen hoorde ik van de familie wanneer de uitvaart was.

Op de dag van de uitvaart bleef de familie vragen stellen over hoe het zou gaan. De uitvaartleider legde niets uit en trok zijn eigen plan. Het voelde erg ongemakkelijk. Er werd geen rekening gehouden met emoties en alles moest in een rap tempo. Ik zag steeds meer ongeloof, verbazing en verdriet bij de familie. Zo hadden ze zich dit niet voorgesteld. Ook ik verbaasde me over hoe de uitvaartleider te werk ging. Toen ik afscheid van de familie nam vertelden ze dat ze dankbaar en tevreden waren over hoe wij hen hadden opgevangen en er naar hen geluisterd werd.

Heb ik wat voor de familie kunnen betekenen? Ik denk het wel!

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.