Een hart onder de riem steken…

 

Het is woensdagochtend en ik heb dienstoverdracht met Paulien. Samen kijken we hoe de overledene is opgebaard en of er nog bijzonderheden zijn die ik haar moet vertellen. Bij een opbaring verandert het lichaam, en wij houden dat in de gaten. Ook kijken we naar de overledene om een kleur te bepalen voor een hart. Voor elke familie laten we een uniek hart maken, met een speciale kleur waarvan wij denken dat deze bij de overledene past. Soms is dit snel duidelijk, maar soms ook best lastig. Ik heb nog geen keuze gemaakt. Paulien komt binnen en kijkt naar mevrouw. Ze vraagt of ik de kleur al weet, en ik zeg dat ik wel een idee heb, maar dat ze eerst mag zeggen wat zij denkt. Ze vertelt wat ze ziet, een panterprint en een mooie parelmoer ketting. Toevallig heb ik van de familie gehoord dat ze gek was van panterprint. Duidelijk, dit worden de kleuren van het hart. Panterprint met parelmoer er door heen.

Op de dag van de uitvaart ligt het hart op de kist. De familie ziet het en raakt geëmotioneerd. Dochter pakt het op en houdt het bij haar hart. Ik vertel dat het speciaal is gemaakt voor hen, ter herinnering aan hun dierbare. We willen ze een hart onder de riem steken en laten weten dat we aan ze denken in deze moeilijke tijd. Een hart met troost en liefde.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.